2. Teşkilat Eğitim Programımız Tamamlandı
13 Şubat 2016, Cumartesi

2. Teşkilat Eğitim Toplantılarımız yapılan sunumlarla tamamlandı. İkinci Eğitim Programımızda, Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Örnek ve Genel Merkez Hukuk Müşavirimiz Özlem Titrek tarafından teşkilatımıza mevzuat ve toplu sözleşme kazanımlarımız hakkında sunum yapıldı ve katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

SASAM İşgücü Politikaları ve Sendikal Haklar Direktörü Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın katılımcılara “Değer Sendikacılığı” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Bostancı da sosyal medyanın doğru kullanım teknikleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Eğitim Uzmanı Rahim Aladağ da, Temsilci Etkileşim Becerileri konulu sunum yaptı.

Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen toplantıya, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Bursa Üniversite Şubesi, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak ve Yalova Şube Yönetim Kurullarımız ve uzaktan eğitim programını tamamlayan temsilcilerimiz katıldı.


 

ÖRNEK, TOPLU SÖZLEŞME VE MEVZUAT SUNUM YAPTI, SORULARI CEVAPLANDIRDI
Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Örnek ve Genel Merkez Hukuk Müşavirimiz Özlem Titrek, teşkilatımıza Toplu Sözleşme Kazanımlarımız hakkında sunum yaptı.

Mustafa Örnek, bütün genel toplu sözleşme ve hizmet kolu toplu sözleşme kazanımlarına yönelik bir sunum yaptı. 

2016 yılı için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4 zam elde ettiklerini, enflasyon farkı oluşması halinde her iki yıl için de fark ödeneceğini ifade etti. Tüm çalışanların emekli maaşlarının ve emekli ikramiyesinin artmasını sağlayacak Özel Hizmet Tazminatı yansıtma oranlarının 15 puan artırılmasını sağladıklarını da belirten Örnek, bu kazanım sayesinde emekli ikramiyesinin 3 bin 800 TL, emekli maşlarının 100 TL artırılmasını sağladığımızı ifade etti.

Hizmet kolumuza bağlı Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu ve Üniversite Hastanelerinde 2005 yılından sonra göreve başlayan 300 bin çalışana 1 Derece kazandırdığımızı da söyleyen Örnek, bu sayede düşülen dereceye göre 250 TL’ye kadar ek kazanç elde edileceğini kaydetti.

Hizmet kolu kazanımında, I. ve II. Dönemde elde edilen 16 maddelik kazanımlara III. Dönemde 17 madde daha eklediğimizi söyleyen Örnek, toplamda 33 maddelik kazanım sağladıklarını belirtti.

Sağlık-Sen’in önemli taleplerinden lisans tamamlamanın yasalaştığını ve sağlık çalışanlarının lisans tamamlama hakkından faydalandığını söyleyen Genel Başkan Yardımcımız Örnek, “Genel Merkezimiz hem başvuru hem tercih hem de yerleşme aşamasında ve uygulamanın farklı süreçlerine, web, telefonla ve yüz yüze görüşme yoluyla lisans tamamlamadan yararlanacak adaylara kılavuzluk etmiştir. İlk uygulama yılı olmasının getirdiği bazı zorluklar ve mağduriyetler yaşandı. Bu sıkıntılar için gerek YÖK gerekse ilgili üniversitelere başvurarak mağduriyetlerin giderilmesini sağladık, sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

ÖZAYDIN: DEĞERLER SENDİKACILIĞIN EN ÖNEMLİ POLİTİKASI OLMALI
SASAM İşgücü Politikaları ve Sendikal Haklar Direktörü Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın ise “Dünyada ve Türkiye’de Sendikacılık ile Değerler Sendikacılığı” konulu sunum yaptı. 

Değerler sendikacılığının yeni dünyada işgücü politikalarında eksik bir değer olduğunu söyleyen Özaydın, bu değerlerin sendika ile entegre bir şekilde yapılandırılması gerektiğini vurguladı.

İngiltere’de Sanayi Devrimi ile başlayan sendika hayatının Türkiye’de ise 1950’den sonra önem kazandığını belirtti.  Avrupa’daki sınıflı toplumun varlığı ile değişen ekonomi yapısının farklı bir sınıfı ortaya çıkardığını, bu gereksinimin hak aramayı, hak aramanın da sendikacılığını doğurduğunu belirtti.

Bireysel ve kolektif sendikacılığın hak aramayı, aranan bu hakkın kazanıma dönüştüğünde eşitler arasında adil dağıtılması takibinin sendikacılığın önemini arttırdığını belirten Özaydın Toplu Pazarlık, Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt gibi işlevselleri ile sendikaların çalışanlar arasında önem arz ettiğini söyledi.

Sendika modellerini ve işlevlerini 3 başlık altında anlatan Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın, 3 tip sendika modellerinin İngiliz, Alman ve Fransız, sendikaların 3 temel faaliyetleri ise Mesleki, Sosyal ve Siyasal faaliyetler başlıkları ile açıkladı. Çok partili hayata geçilmesi ile birlikte sendikacılığında geliştiğini belirten Özaydın, bugün kamu görevlileri ve işçiler olmak üzere 2 farklı sendikacılığın olduğunu belirtti. Değerlerin Türk sendika hayatında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Özaydın, toplumun bu değerlere kayıtsız kalmaması ile sendikacılık alanında da yönlendirdiğini belirtti.

BOSTANCI, SOSYAL MEDYA’NIN PÜF NOKTALARINI ANLATTI
Eğitimler kapsamında Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Bostancı, sosyal medya konulu bir sunum yaptı. Kitleleri etkileme yöntemi olarak sosyal medyanın günümüzde önemli bir işlevi olduğunu kaydeden Mustafa Bostancı bu alanın iyi ve doğru kullanıldığı takdirde olumlu sonuçlar alınabileceğini kaydetti.
Ülkemiz ve dünya genelinde sosyal medya alanında yapılan hatalardan ve doğru uygulamalardan bahseden Bostancı özellikle kurumsal hesapların nasıl kullanılması gerektiğini katılımcılara anlattı. Bostancı, son dönemde sosyal medyada manipülasyon oluşturmak amacıyla troller ve sahte hesapların olduğundan bahsederek bu hesaplara da itibar edilmemesini istedi. Bostancı, kitlelere hitap eden kurum ve kuruluşlarla, toplumda bilinen kişilerin sosyal medyadan kopmasının mümkün olmadığını, ancak bu mecranın bilinçli kullanıldıkça kazanım elde etmeyi sağladığını ifade etti.

ALADAĞ: HERKES BU TAKIMIN BİR PARÇASI
Eğitimci Rahim Aladağ da sunumunda, Sağlık-Sen genel merkez yönetim kurulundan temsilcisine kadar bir ekibin parçası olduğunu, bundan dolayı aidiyet duygusunun önemli olduğunu söyledi. Sendikal çalışmalarda kişisel iletişim ve etkileşimin önemli olduğunu söyleyen Aladağ, “Bir işteki başarınızın yüzde 15’ini yetenek ve becerileriniz, yüzde 85’ini ise iletişim beceriniz oluşturur. Bu sebeple etkili iletişim yollarını tercih edin. İnsanlar bir kapıya benzer. Açılamayacak kapı yoktur. Yeter ki doğru anahtarı bulalım, hangi kapıyı hangi anahtarla açacağınızı bilin” şeklinde konuştu.

Kişilerin bildiklerinin değerini, o bilginin aktarılmasının belirlediğini söyleyen Aladağ, “Bir şeyi çok iyi biliyor olabilirsiniz. Ancak, bunu karşınızdaki kişiye aktaramadığınız takdirde bu bilginin kimseye bir faydası yoktur. Mücadelenin, çalışmanın başarıyla sonuçlanması iyi bir iletişim ve beden dili kullanmanıza bağlıdır” dedi.



 

PAYLAŞ :